Sign In

Blog

Latest News
5 красиви места в България, които няма как да не посетите

5 красиви места в България, които няма как да не посетите

Безспорно най-хубаво е онова място, което е успяло да остави траен отпечатък в сърцето ти! Ако сте сред хората, които пътуват често по работа и като хоби, то задължително трябва да се възползвате от многобройните възможности за вълнуваща почивка, които малката ни, но китна страна предлага. Още повече, че разстоянията тук са нищожни и всяка от забележителностите е на не повече от 2 часа разстояние от основнитте пътни артерии – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора.

“Сприращото дъха” преживяване е гарантирано, ако подбирате предварително правилните апартаменти, в които да се настаните и където със сигурност ще искате да отседнете пак. Ето някои от най-красивите места в България, които определено трябва да посетите:

Белоградчишки скали

https://hosty.bg/
Неслучайно са сред природните чудеса в България и са част от най-красивите места в България. Тези червеникави скални монументи в причудливи форми са сгушени в северозападна България и са в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. В Белоградчик се намира и прочутата крепост Белоградчик, или както я знаят всички – Калето. Много легенди се носят за различните фигури, подобни на животни или хора. Като по-известни, местните жители посочват Мечката, Конникът и Мадоната, както и Близнаците, Ученичката и Овчарчето.

Копривщица

https://hosty.bg/

Това малко градче е едновременно сред най-важните в исторически план и красиви места в България, още от Възраждането (18 – 19 век). Заобиколена от величествени планини,

Копривщица пази духа на революционна България, по-конкретно на Априлското въстание от 1876г.

Копривщица е домакин на най-големия самобитен фолклорен фестивал в страната ни, който се провежда веднъж на 4 години. Преди да я посетите, няма да е лошо да прочетете малко повече история на България, за да усетите духа й по-пълноценно.

Крушунски водопади

https://hosty.bg/
Несъмнено, Крушунските водопади са всестранно признати природни феномени. Всеки човек трябва да ги види с очите си и да ги оцени подобаващо, като едно от красивите места в България! Водопадите не впечатляват толкова с размера, колкото с хубостта си и отредената им позиция в тази статия означава, че гледката наистина си заслужава. Веригата живописни водопади на река Пройновска е най-голямата травертинова каскада в страната. Главният водопад, висок около 20 метра, се спуска стремглаво по варовиковите скали и впоследстсвие се разделя на няколко по-малки каскади. Те образуват няколко естествени, кръгли водни тераси, пълни с вода. Каскадите от своя страна, са обградени от буйна растителност, която е в ярък контраст с тюркоазения цвят на водата. По продължение на реката има туристическа екопътека, криволичеща нагоре, чак до пещерата Крушуна, където започва Пройновска река. Навсякъде има стълби и мостове, от които можете спокойно и безопасно да наблюдавате каскадите, скалите и басейните.

Our top proposals

Велико Търново

https://hosty.bg/

Градът е един от най-оживените туристически центрове в България, пълен както с исторически, така и с природни забележителности. Разположението му върху трите хълма: Царевец, Трапезица и Света гора, го правят не само един от най-красивите места за пътуване в България, но и го прави подходящ за бизнес. Разходка из този древен град може да остави без дъх всеки, стъпил на тесните калдъръмени улички.

  • Царевец

Като една от старите столици на България, градът е сред най-красивите места за пътуване в цяла Европа. Река Янтра се вие по цялото му продължение, създавайки живописна обстановка.

Не трябва да се лишавате от удоволствието да се насладите и на манастира „Свето Преображение Господне“. Той се отличава със забележителна архитектура и антични произведения на изкуството, които не са за изпускане.

Има много причини да посетите Царевец, независимо дали по работа или за развлечение. Хубаво би било, ако имате такава възможност, да останете там и през нощта, когато се провежда звуково и светлинно шоу. Преживяването несъмнено е от онези “спиращи дъха” периоди, когато времето и пространството сякаш замръзват.

  • Арбанаси

Арбанаси се намира на около 5 километра от Велико Търново. Освен невероятната гледка, селото предлага и старомодни улички и къщи, заобиколени от високи възрожденски каменни огради.

Една от най-добрите атракции е църквата „Рождество Христово“. В него има няколко красиви стенописи от 16 и 17 век. Типична къща в стила на Възраждането, е Констанцалиевата къща, която дава реална представа как хората са живели в онези дни.

Археологически резерват Мадара

https://hosty.bg/

Мадара е бил главно свещено място за българите от Първата българска империя преди приемането на християнството.

Конкретно, Мадарския конник е обект на ЮНЕСКО за световно наследство и заслужено присъства в нашата своеобразна класация за най-красивите места в България. Предположения го свързват с хан Крум, Тервел, Аспарух и дори с бог Тангра – върховното божество на прабългарите.

Изсечен в 23-метрова скала, близо до село Мадара, релефът изобразява конник с меч в ръка. В краката на коня има лъв, а зад ездача е изобразено и ловното му куче.

Такова посещение определено би дало отговор на въпроса защо да предпочетем Българското Черноморие за почивка, тъй като селото се намира недалеч от Варна. Разходката с кола дотам изглежда като перфектната лятна ваканция, съчетаваща едновременно комфорт, релакс и исторически забележителности.

Няма да сгрешим, ако кажем, че България e скритата перла в короната на Европа. Екзотична и недотам напълно проучена, за всеки тя може да се превърне в перфектното съчетание от незабравими преживявания и зашеметяваща природа с прекрасни, съвременни градове и автентични малки градчета и села.

Related Posts

bg_BG